Vaccineren & VacciCheck

Vaccinaties beschermen uw hond tegen allerlei ziekten. Het is maatwerk. Sommige vaccinaties werken voor drie jaar, terwijl tegen andere ziekten elk jaar gevaccineerd moet worden. Wij vaccineren daarom al jaren op maat: elke drie jaar een grote cocktail die beschermt tegen een groot aantal ziekten, en jaarlijks een kleine mix voor specifieke aandoeningen. Wij sturen altijd een oproep voor uw hond ter herinnering.

Omdat alleen gezonde dieren gevaccineerd kunnen worden, controleren we uw hond vooraf altijd van top tot teen met een gezondheidscontrole. Ook kunt u een zogenaamde titerbepaling laten doen, zodat uw hond alleen de vaccinaties krijgt die op dat moment nodig zijn. Gaat uw hond mee naar het buitenland, dan zijn een aantal vaccinaties en soms een aanvullend bloedonderzoek verplicht.

Meer weten?
LICG over onder andere de werkingsduur van vaccinaties, de voor- en nadelen, en vaccinatieschema’s (https://www.licg.nl/honden/vaccinatie-van-de-hond/)


Gezondheidscontrole

Alleen gezonde honden kunnen gevaccineerd worden. Het lichaam kan zich dan volledig richten op het aanmaken van antistoffen tegen de vaccinatie. We controleren uw huisdier daarom altijd van top tot teen voordat het een vaccinatie krijgt.

Bij de gezondheidscontrole bekijken we onder andere het gebit, de ogen, oren, ademhaling, pols, vacht, huid, slijmvliezen, lymfeklieren, bewegingsapparaat en voedingstoestand. We voelen de buik na en beluisteren het hart en de longen. Per diersoort, ras en leeftijdsklasse hebben we daarnaast nog extra aandacht voor specifieke afwijkingen. Mochten er gezondheidsklachten zijn, dan bespreken we met u de vervolgstappen om de gezondheid van uw hond weer te verbeteren.
 

Titeren (Vacci-check / Rapid titertest)

Uit onderzoek is gebleken dat de werkingsduur van een vaccinatie per hond kan verschillen. Bij sommige dieren werkt de vaccinatie langer dan de gebruikelijke drie jaar. U kunt een bloedonderzoek / "titerbepaling" laten doen om na te gaan of uw hond nog voldoende beschermd is. We onderzoeken dan of uw hond nog voldoende antistoffen in het bloed heeft. Is dit het geval, dan kunnen we de vaccinatie uitstellen. Zo kunt u de vaccinaties voor uw hond beperken en het dier toch op maat beschermen.

Van veel, maar helaas niet van alle ziekten kunnen de afweerstoffen worden bepaald. Bij de titertest worden de antistoffen gemeten van het Parvo virus, de hondenziekte (Distemper), en de besmettelijke leverziekte (Hepatitis). Geen antistoffen kunnen worden bepaald bij de Ziekte van Weil (leptospirose) en Besmettelijke hondenhoest (Parainfluenza en Bordetella). Ondanks de vaccicheck moet uw hond hiervoor dus altijd (jaarlijks) worden gevaccineerd.
 

Bescherming in het buitenland

De rabiësvaccinatie (hondsdolheid) is wettelijk verplicht als uw hond meegaat naar het buitenland. Dit geldt dus ook voor België en Duitsland! De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Sommige landen eisen ook een bloedonderzoek om aan te tonen dat de hond werkelijk afweerstoffen heeft aangemaakt. Of er gelden andere strenge eisen. Voor dieren jonger dan drie maanden gelden vaak afwijkende regels en soms mogen ze het land helemaal niet in.

Neem tijdig contact met ons op als u van plan bent om uw dier mee te nemen naar het buitenland. Zo voorkomt u problemen en is uw hond ook in het buitenland goed beschermd tegen ziekten. Ook tegen ziekten die in ons land (nog) niet voorkomen. Lees hier meer over bescherming in het buitenland.

Meer weten?
LICG over voorzorgsmaatregelen om te reizen binnen en buiten Europa, de invoereisen per land, en tips voor een prettige reis (https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/)